RĂZBOIUL IMUNOGLOBULINEI!

Cine sunt complicii cartelului imunoglobulinei?
În următoarele zile, Consiliul Concurenței va publica Decizia privind sanționarea celor cinci mari producători de imunoglobulină pentru organizarea de activități coordonate de tip cartel, prin care au forțat Guvernul României să ofere condiții comerciale mai bune, respectiv să elimine taxa clawback. Vom afla astfel cum motivează Consiliul Concurenței sancțiunile, respectiv ce fapte și ce probe au condus la aceste sancțiuni.
Cei cinci producători și asociația care îi reunește au fost sancționați pentru că, acționând în mod coordonat, au limitat sau chiar au sistat livările de imunoglobulină către pacienții români. Inclusiv au blocat aprovizionarea din surse alternative, respectiv prin import paralel din alte țări UE, cu încălcarea legislației europene privind libera circulație a bunurilor și serviciilor. http://www.consiliulconcurentei.ro/wp-content/uploads/2022/02/amenzi-imunoglobuline-feb-2021.pdf
Doar că în afară de acești producători, rămân nepedepsiți toți acei români care au acționat ilegal, în numele și la comanda producătorilor de imunoglobulină.
Există persoane fizice și juridice din România care au fost plătite să facă trafic de influență și să desfășoare în România activitățile planificate în mod coordonat de către asociația ce-i reunește pe producătorii sancționați. Toate aceste persoane ar trebui să fie cercetate penal pentru acțiunile lor, prin care au pus în pericol viața a sute, poate chiar mii de pacienți. Inclusiv toți acei distribuitori, care deși au cunoscut activitățile ilegale, nu le-au adus la cunoștința Consiliului Concurenței, așa cum cere legea. Cu o singură excepție… compania pe care o conduc.
Dar există și persoane care au acționat ca niște idioți utili, fără să fie plătiți, fără să înțeleagă că sunt doar verigile naive dintr-un lanț de complicități și ilegalități ce condamnă la moarte sute de pacienți români.
Chiar dacă cererile producătorilor erau legitime, în condițiile deficitului global de imunoglobulină, aderarea la un grup de companii care acționau coordonat pe piață, pentru a crea o blocadă în aprovizionarea cu imunoglobulină, este o dovadă de lipsă de discernământ.
Sper ca în motivarea deciziei de sancționare, pe care Consiliul Concurenței ar trebui să o publice în maxim trei săptămâni, să găsim toate aceste nume ale acelor persoane care fost complicii cartelului. Pentru că doar astfel vom putea să înțelegem cât de vulnerabili suntem la manipulări orchestrate cu mare talent, de cei care nu sunt capabili să rămână umani, chiar și atunci când statul este reprezentat de birocrați incompetenți, ce nu pricep că impunerea unor prețuri prea mici și a unor taxe nerezonabile înseamnă să lași pacienții fără medicamentele care-i țin în viață.
Cel mai probabil, companiile sancționate vor corecta procedurile lor interne și își vor instrui personalul să fie mai atenți, ca să evite situații în care sunt prinși că organizează astfel de activități ilegale.
Dar dacă complicii lor din România vor rămâne anonimi, vor fi liberi să acționeze la fel și în continuare, în folosul și la ordinul altor companii, care nu sunt conduse decât de lăcomie, fără o etică înaltă.
Eu deja am o listă de astfel de persoane, pe care le văd în continuare că pozează în apărători ai drepturilor pacienților români și care nici măcar nu și-au cerut scuze că în timpul crizei de imunoglobulină din 2017-2018 au acționat în interesul și sub coordonarea cartelului imunoglobulinei.
Sancțiunile stabilite de Consiliul Concurenței ar trebui să corecteze atât tehnicile de lobby, cât mai ales atitudinea oamenilor din companiile producătoare. Ar trebui să-i facă să înțeleagă că nimic nu poate justifica încălcarea legislației; nici măcar incompetența sau indolența birocraților care conduc Ministerul Sănătății.
Pe de altă parte, fără să fie menționați complicii români, nu vom elimina armata de lacomi, gata să devină oricând instumentele acelor corporații lipsite de etică. Și lista de complici cuprinde politicieni, funcționari, influenceri, asociații de pacienți, jurnaliști, lobbiști, etc.
P.S. Între timp, mulți dintre pacienții români nu-și mai primesc de peste trei luni tratamentele cu imunoglobulină, pentru că producătorii sancționați s-au supărat pe România. Și toți complicii lor români par să le țină isonul… acuzându-mă tot pe mine, că sunt vinovat că au fost corporațiile sancționate. Sunt vinovat că am adus la cunoștința Consiliului Concurenței faptele lor ilegale…
Citește și:  https://www.hozoc.com/2018/03/09/romania-o-tara-fara-anticorpi/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.