România se alătură țărilor care administrează pacienților COVID-19 plasmă hiperimună colectată de la cei vindecați

În urmă cu mai bine de o săptămână (24 martie 2020) am notificat Ministerul Sănătății privind oferta Besmax Pharma Distribution de a dona 3 echipamente de plasmafereză, pentru colectarea de plasmă, plus 3000 de kituri de colectare.

Pe 30 martie 2020, domnul Ministru al Sănătății Nelu Tătaru a semnat protocolul de donație și a nominalizat cele trei spitale care vor efectua primele tratamente cu plasmă convalescentă: Institutul Clinic de Boli Infecțioase “Matei Balș”, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Județean Timișoara.

Donarea celor 3 echipamente și 3.000 de kituri pentru colectarea de plasmă a stârnit interes major în sistemul de sănătate din România. Motivul e foarte simplu: plasma hiperimună provenită de la convalescenți este astăzi cel mai bun tratament disponibil pentru pacienții critici infectați cu noul coronavirus. China, Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Italia, Germania, Spania, Franța, Olanda, Elveția, Israel au anunțat deja că au început administrarea de plasmă hiperimună la pacienții COVID-19.

Tocmai pentru că anticipăm că cele 3 echipamente nu vor reuși să acopere nevoile pacienților români, dar mai ales fiindcă știm că plasmă hiperimună ar putea reprezenta ultima șansă de supraviețuire pentru mulți pacienți cu forme severe, respectiv cu insuficiență respiratorie, am decis să punem gratuit la dispoziția Ministerului Sănătății încă 50 de echipamente de plasmafereză, care ar putea mări capacitatea de tratament cu plasmă autoimună la peste 1.500 de pacienți pe zi.

Am adresat deja această ofertă autorităților, într-o scrisoare în care am prezentat o strategie coerentă de dezvoltare a capacității de recoltare și utilizare teraputică în COVID-19 a plasmei hiperimune.

Găsiți scrisoarea aici: https://www.hozoc.com/wp-content/uploads/2020/04/Stimate-domnule-Ministru-Nelu-Ta%CC%86taru-2a.pdf

2 Comments

  1. MV

    Felicitari. Multumim.

  2. Florin Gugui

    Buna ziua. Cum mai decurg lucrurile oare? E vreun interes din partea ministerului sanatatii dupa adresarea scrisorii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.