Sponsorizati Asociatia Ministrului Sanatatii!

Visul unora dintre noi de a avea un ministru al sanatatii care sa faca ordine in sistemul sanitar romanesc pare sa se fi topit sub caldura verii.

Mai intai, la inceputul lunii iunie, Vlad Voiculescu a decis sa amane alinirea tuturor preturilor produselor farmaceutice, la regulile stabilite prin Ordinul 75/2009. Asa cum aratam in postarea mea anterioara, Ordinul 75/2009 obliga toti producatorii de medicamente sa isi inregistreze pretul maxim de vanzare, raportandu-se la cel mai mic pret dintr-un grup de 12 tari de referinta. Dupa ce ani de zile multi producatori au fentat acest ordin, au fost somati sa se supuna legislatiei. In numele dreptului pacientilor romani la medicatie, Vlad Voiculescu a amanat punerea in aplicare a acestui ordin, pina in noiembrie 2016. Doar ca beneficiarii acestei amanari sunt exact producatorii care au ignorat legislatia, nu si cei care si-au redus preturile conform cerintei din Ordinul 75. Practic, Ministerul Sanatatii a decis sa-i avantazeje pe cei care, de peste 7 ani, nu au respectat legea.

In tot acest timp, Ministrul Sanatatii isi face imagine, spunandu-ne ba ca pune pacientul pe primul loc si de-aia numeste in minister oameni veniti din asociatii ale pacientilor, ba ca se lupta cu producatorii de medicamente, ca sa obtina preturi mai mici, asociind Romania cu alte 11 tari, care isi propun sa faca o piata comuna, care va avea o pozitie mai puternica in fata industriei farmaceutice.

Doar ca in spatele acestor actiuni de PR, stau faptele:

In cursul anului 2016 producatorul Himalaya (distribuit in Romania de Prisum International Trading SRL) a sponsorizat Asociatia Magicamp, infiintata si condusa de Vlad Voiculescu. Sumele sunt deocamdata confidentiale, asa cum arata jurnalista Ioana Ene Dogioiu in articolul publicat pe ziare.com.
Pe 21 iulie 2016, compania Prisum International Trading SRL, distribuitorul in Romania al Himalaya, inregistreaza la cabinetul Ministrului Sanatatii o cerere prin care ii arata acestuia ca este nemultumita de pretul maximal al produsului HAEMOCOMPLETTAN P, asa cum a fost calculat (conform Ordinului 75) de Directia Politica Madicamentului si a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sanatatii. In acea adresa Prisum insista ca produsul sa primeasca un pret mai mare, cerand o derogare de la prevederile Ordinului 75.
Pe data de 22 iulie, Ioana Ursu, numita pe 21 iulie 2016 secretar de stat, la propunerea lui Vlad Voiculescu, transmite catre Compania Nationala Unifarm S.A. o adresa prin care transmite acestora „rugamintea de a analiza posibilitatea unei alternative pe nevoi speciale”. Practic, Ministerul Sanatatii cere companiei de stat sa cumpere respectivele produse de la Prisum, fara ca aceste produse sa aiba pretul aprobat conform legii.
vlad-voiculescu-e1464214758653

Toate aceste evenimente ne arata ca atunci cand sponsorizezi Asociatia Magicamp, infiintata de actualul Ministru al Sanatatii, acesta rezolva cu maxima celeritate orice solicitare care ajunge la cabinetul sau (in maxim 24 ore). Nici nu mai conteaza daca rezolvarea este una legala, sau este o smecherie. Caci asa se poate traduce expresia „posibilitatea unei alternative pe nevoie speciale”.

Lipsa unor medicamente foarte necesare nu se rezolva prin aplicarea discretionara a regulilor, ci prin corectarea legii, atunci cand aceasta pune in pericol vietile pacientilor, instituind bariere comerciale care fac din Romania o piata neatractiva. Regula pretului cel mai mic, dublata de taxa claw-back, care ajunge uneori la 26% din pretul final al produsului, fac din Romania o piata in care au de castigat doar produsele cele mai scumpe, nu si cele cu marje decente. Renuntarea la astfel de bariere, ar deschide piata pentru producatorii de generice, mult mai ieftine.

De asemenea, controlul costurilor din sistemul de sanatate nu se face prin inventarea unor filtre si bariere birocratice, care sunt aplicate selectiv si discretionar, ci prin intarirea concurentei. Preturile ar putea fi controlate prin intarirea sistemului de licitatii publice si inclusiv obligarea farmaciilor cu circuit deschis sa achizitioneze toate produsele decontate de stat (din fonduri MS sau CNAS) prin licitatie publica (in sistemul SEAP).

Tehnocratul Vlad Voiculescu ar trebui sa se hotarasca cine este defapt:

Fie este acel dur care vrea sa lupte cu industria farmaceutica si sa-i oblige pe producatori sa-si reduca preturile, asa cum a semnat alaturi de ministrii sanatatii din celelalte 11 tari, care s-au angajat sa fie cei mai duri negociatori din Europa.

Fie vrea sa fie acel ministru intelegator, care ii pasuieste pe producatorii care timp de 7 ani nu au respectat legea si ii ajuta pe sponsorii sai sa gaseasca „alternative” la lege. Dincolo de aplicarea selectiva a legii, miscarea lui Vlad Voiculescu ii salveaza pe acei producatori, care tocmai ce erau anchetati de procurori, pentru ca timp de 7 ani nu si-au aliniat preturile la cerintele ordinului 75/2009. Printre acestia sa fie oare Pfizer si Novartis, alti doi sponsori ai Asociatiei Magicamp?

Sau poate isi doreste sa fie putin ministru, pentru ca in timpul acesta sa le rezolve niste probleme sponsorilor sai, iar apoi sa se intoarca la jobul sau si la Asociatia Magicamp, care ofera doar niste „alternative” pentru copiii bolnavi de cancer, pe care sistemul sanitar ii va lasa tot fara medicamente si dupa ce Vlad Voiculescu nu va mai fi ministru.

Cel mai bine ar fi daca s-ar hotara sa fie managerul despre care am crezut toti ca este. Sa ia deciziile corecte, sa schimbe legile si ordinele proaste, sa renunte la populisme si actiuni de imagine si sa intareasca competitia intre producatorii de medicamente, obligandu-i astfel sa se lupte intre ei in licitatii organizate atat la spitale cat si la farmacii. Doar astfel pacientii vor avea acces la toate medicamentele necesare, la un pret corect.

Pina se hotaraste Vlad Voiculescu cine vrea sa fie, va sugerez sa sponsorizati Asociatia Magicamp, ca doar asa vi se rezolva cererile in maxim 24 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.