Diaspora ne-a marit pensiile

Romania este mai dezbinata ca oricand. Nici macar in anii ’90 romanii nu erau atat de impartiti; atunci exista o majoritate masiva, care il sustinea pe Ion Iliescu si noul sau partid-stat. In alegerile din mai 1990, candidatii dreptei au reusit sa stranga sub 10% din voturile alegatorilor.

Astazi, pe de o parte, in Muntenia, Oltenia si Moldova, Victor Ponta este votat masiv de catre alegatorii din mediul rural, de pensionarii din orasele sarace si de functionari ai statului si de multi dintre cei care primesc diverse ajutoare sociale.

Pe de alta parte, in special in Ardeal si Banat, Klaus Iohannis este votat masiv de tinerii din marile orase si de persoanele active, fie ei antreprenori sau angajati pe salarii decente in corporatii private.

Propaganda stangii este la fel de isterica si mincinoasa ca in anii ’90. Dupa ce l-au transformat pe Klaus Iohannis in traficant de copii, nazist, extremist care vrea sa rupa Ardealul, a venit randul diasporei sa fie diabolizata. Pentru multi dintre propagandistii stangii, romanii aflati peste hotare sunt niste tradatori de tara, care nu ar trebui lasati sa voteze “decat daca fac dovada ca au trait in Romania cel putin 3 luni din ultimele 12”. Asta este declaratia unui senator al coalitiei care il sustine pe Victor Ponta. Mesajul a fost reluat chiar de Victor Ponta, intr-un interviu acordat televiziunii de casa, Antena 3.

Tocmai de aceea ma vad nevoit sa fac o binemeritata reparatie fata de cei peste 4 milioane de romani care muncesc in afara tarii si sa le spun alegatorilor lui Victor Ponta ca diaspora a marit pensiile, salariile profesorilor si medicilor si ajutoarele sociale.

1512004_980423058638105_3727062815774292038_o

Pentru a demonstra cele spuse de mine mai sus, va rog mai intai sa va imaginati ca acesti 4 milioane de romani ar fi ramas acasa. Ar fi gasit locuri de munca in tara? Evident ca nu. Iar asta inseamna ca statul ar fi fost obligat sa-i ia in evidenta si sa le plateasca ajutor de somaj, iar apoi ajutoare sociale. La un calcul sumar, asta ar fi insemnat aproximativ 10 miliarde de euro anual.

In loc sa stea acasa si sa faca paguba statului, acesti 4 milioane de romani si-au lasat copiii si familiile si au plecat sa munceasca printre straini. Nu doar ca nu au mai cheltuit cei 10 miliarde de euro anual, dar au trimis familiilor lor din Romania aproximativ 4,5 miliarde euro in fiecare an. Cei 4,5 miliarde euro au stimulat consumul intern si reprezinta poate cel mai constant sprijin pentru cresterea economica. Sa nu uitam ca in anii 2006-2008, romanii din strainatate au trimis acasa peste 10 miliarde euro anual. Calculand doar TVA-ul, putem sa consideram ca din banii trimisi acasa de romanii din strainatate 1 miliard de euro au ajuns direct in buzunarul statului.

Pastrez aceste calcule cat mai simple, fara sa apelez la formule de multiplicare, care ne-ar dezvalui efectele complexe ale acestor bani in cresterea economica, efecte care se traduc tot in taxe si impozite ajunse in buzunarul statului.

Daca adunam acesti bani ajunsi la buget doar intre 2012-2014, atunci gasim vreo 4,5 miliarde euro colectati din TVA, accize si alte taxe si impozite. Cand adunam si cei 30 miliarde euro pe care statul i-ar fi cheltuit platind ajutoare sociale pentru acesti romani, carora nu le putea oferi locuri de munca in tara, rezulta ca in perioada mai 2012 – noiembrie 2014 romanii din strainatate i-au trimis lui Victor Ponta 35 miliarde euro. Din acesti bani, Guvernele Victor Ponta 1 si 2 au cheltuit pentru majorarea pensiilor, a salariilor profesorilor si medicilor si pentru ajutoare sociale doar putin peste o treime. Restul au ajuns, probabil, la diversii baroni locali, care i-au impartit clientelei politice.

Fara sacrificiul romanilor din strainatate nu ar fi putut mari pensiile nici Tariceanu, nici Boc si nici Ponta. Fara munca romanilor harnici, alegatorii PSD nu ar fi avut de unde sa primeasca toate aceste pomeni care i-au convins atat de usor ca Victor Ponta este un premier competent, numai bun sa devina Presedinte.

Din pacate romanii din diaspora si-au pierdut rabdarea si nu mai au puterea sa le explice celor de-acasa, carora le trimit bani in fiecare luna, ca pensiile si ajutoarele sociale sunt platite tot de ei.

Acei batrani care striga azi cu ochii iesiti din orbite, ca il voteaza pe Victor Ponta pentru ca le-a marit pensiile, ar trebui sa intelega acest lucru simplu: Victor Ponta e doar postasul care le aduce o pensie trimisa de proprii copii si din care, de fapt, el fura mai mult de jumatate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.