Swingeri

Naivii care credeau ca au inceput o noua revolutie s-au retras in fata televizoarelor. Dupa ce saptamana trecuta, in fiecare seara, erau intre o mie si doua mii de protestatari la Universitate, imediat dupa ce Antonescu si Ponta au anuntat ca “proiectul Rosia Montana este mort”, acestia s-au retras de pe strazi.

Putini dintre protestatari inteleg ca totul este un nou joc de-a “politistul bun/ politistul rau”. Aflati in fata unor proteste care pareau sa ia amploare, cei doi lideri ai USL au imbracat inca o data aceleasi uniforme: Crin Antonescu e politistul rau, Victor Ponta e politistul bun. Sau invers.

Aceasta strategie a fost un succes si anul trecut si functioneaza perfect si anul acesta. Atunci cand societatea este polarizata de actiunile USL, cei doi co-presedinti reusesc sa convinga fiecare cate una dintre tabere, sustinand opinii contrare.

Crin Antonescu este mereu liderul anti-sistem, anti-american, izolationist, care declama ca denunta orice intelegeri subterane cu multinationalele, cancelariile straine sau cu Basescu.

Victor Ponta este mereu liderul care isi doreste sa convinga occidentul si multinationalele ca este un partener de incredere, un democrat si un moderat.

 73795_496088097080039_1623582205_n

In fata protestelor masive de saptamana trecuta, Crin Antonescu a mimat ca arunca la cos o intelegere facuta de Guvernul USL cu partenerii americani ai Premierului, in timp ce Victor Ponta a incearcat sa mimeze ca este un om de cuvant, care doreste sa onoreze aceasta intelegere, dar nu poate. Astfel au reusit sa stopeze protestele.

Dincolo de acest joc pe care il fac cei doi lideri USL, daca intram in dormitorul acestora, vom gasi doua sotii, amandoua europarlamentare, care si ele s-au exprimat ferm in chestiunea Rosia Montana. Daciana, sotia lui Victor Ponta a declarat ca se va lega cu lanturi de Palatul Victoria daca Guvernul va permite folosirea cianurilor la Rosia Montana. Adina Valean, sotia lui Crin Antonescu s-a exprimat in nenumarate situatii in favoarea proiectului, organizand chiar intalniri la Bruxelles pentru cei de la RMGC.

Intelegem astfel ca nu doar coalitia este fracturata de cianurile de la Rosia Montana, dar chiar si familiile celor doi co-presedinti USL. Ba chiar si Victor Ponta este fracturat: premierul Victor Ponta inca nu s-a inteles cu deputatul Victor Viorel Ponta in privinta proiectului.

Tot acest tablou seamana cu o scena cu swingeri. Personajele isi schimba intre ei partenerii, pozitiile, opiniile… dar raman in armonie.

Liderul opozitiei, Crin Antonescu e casatorit cu Adina Valean care impartaseste pozitia liderului Guvernului. Premierul, Victor Ponta, este casatorit cu Daciana Sarbu, care imparte aceeasi pozitie cu liderul opozitiei. Ministrii liberali, dupa ce au avizat proiectul, si-au schimbat si ei partenerul si pozitia si acum sunt in acelasi pat cu Antonescu. Ministrii PSD sar si ei, putin confuzi, dintr-un pat in altul, de la un partener la altul: Rovana Plumb isi schimba chiar si de trei ori pe zi declaratiile.

Si cu toate astea, marea familie a USL traieste fericita impreuna. Ceea ce ii tine uniti este tocmai usurinta cu care isi schimba partenerii, opiniile, promisiunile. Si ii mai tine impreuna electoratul care inca i-ar vota intr-un procent masiv. Suntem un popor de swingeri.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.