Reversul Medaliei

Protestele a catorva mii de oameni din toata tara, au convins liderii USL sa inchida un proiect minier, sustinut de comunitatile din peste 30 de localitati din Apuseni.

Protestatarii vorbesc despre poluarea cu cianuri, despre multinationalele care ne fura tara si despre pacatele exploatarii private ale bogatiilor tarii.

Dincolo de dezbaterea reala, strada s-a exprimat in lozinci simpatice. Contestatarii si sustinatorii proiectului minier au inlocuit argumentele cu tot felul de mituri urbane, statistici cosmetizate si lozinci.

In urma acestor proteste raman invingatori si invinsi. Invingatorii sunt locuitorii marilor orase, care au cerut un mediu sanatos pentru amaratii de la Rosia Montana, in timp ce invinsii, locuitori ai zonei Apusenilor, au ramas someri pentru inca vreo cativa ani.

Ma intreb ce s-ar intampla daca satul romanesc s-ar mobiliza si ar organiza proteste masive impotriva poluarii din marile orase, cerand inchiderea fabricilor si interzicerea autovehiculelor, precum si interzicerea importului de alimente, legume si fructe … neecologice? Sa ne imaginam ca vreo cateva zeci de mii de tarani romani din toata tara ar bloca drumurile nationale, cerand sa un aer curat pentru bucuresteni. Si sa ne imaginam piruietele populiste ale politicienilor USL in fata unor astfel de proteste.

Asa cum spuneam, nu capitalismul, cianurile sau gazele de sist otravesc Romania ci coruptia, lasitatea si incompetenta politicienilor care negociaza in numele romanilor exploatarea resurselor acestei tari.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.