Operatie reusita, pacientul mort

Dupa ziua de ieri, cand aproape 50.000 de romani au iesit in strada in toata tara (la Bucuresti au fost 20.000, la Cluj 10.000), liderii de astazi ai Romaniei au facut un pas inapoi si au abandonat un proiect, pentru realizarea caruia au fost in stare sa se stearga la fund cu Constitutia.

Surse din apropierea premierului Ponta spun ca vacanta sa la Miami a avut si un moment in care bona sa filipineza a avut discutii neoficiale cu bona unui lobbist al RMGC.

De asemenea, avocatul Sova si-a folosit intregul lui arsenal de smecherii, ca sa scrie “Legea Rosia Montana”, cu toate prevederile ei aberante si neconstitutionale.

Nu in ultimul rand, sotia lui Crin Antonescu si-a folosit toata puterea de convingere pentru a-l determina pe sotul ei sa se trezeasca macar intr-o zi mai dimineata, astfel incat sa se intalneasca si sa bata palma, in numele PNL, cu prietenii ei, aceiasi domni lobbisti ai acelorasi RMGC.

Toate aceste eforturi s-au dus naibii, cand astazi, fara sa se consulte cu Ponta, Crin Antonescu a iesit in conferinta de presa si a declarat ca el nu mai sustine proiectul celor de la Rosia Montana Gold Corporation. Acest anunt intempestiv l-a facut pe Premier sa bombane ofuscat ca “proiectul este mort, protestele si-au atins scopul…”.

Asta ne spune ca operatiunea activistilor anti-Rosia Montana a fost o reusita. Insa pacientul Romania este inca in coma.

Anuntul lui Crin Antonescu nu dovedeste respectul pe care acesta il are pentru cei care au protestat, ci, mai degraba, dezvaluie preocuparea sa de a a-si maximiza sansele la alegerile prezidentiale de anul viitor.

Mai mult, Crin Antonescu a dinamitat astazi relatia lui Victor Ponta cu puternice grupuri de lobby american, cu influenta la Casa Alba. Tocmai aceste grupuri de lobby ii asigurau lui Ponta accesul in diferite cancelarii europene, dar mai ales sprijinul administratiei americane.

image-2013-09-8-15538497-41-protest-rosia-montana-ziua-8-26

Foto: Hotnews

Tonul ofuscat al lui Victor Ponta arata ca acesta nu are nicio remuscare dupa ce a fortat adoptarea unei legi vadit neconstitutionale, care le-ar fi oferit celor de la RMGC mult mai multa putere decat au visat.

Tocmai de aceea, spun ca Romania este inca un pacient grav bolnav. Organismul sau e inca plin de coruptia celor ca Sova. Liderii USL au cedat in proiectul Rosia Montana, doar pentru a nu pierde adeziunea unui popor manipulat, care inca nu vede abuzurile si coruptia celui “mai cinstit Guvern”.

Daca strada se goleste dupa acest experiment reusit, atunci tot ei, politicienii, au invins, tocmai pentru ca raman, defapt, nesanctionati. Nu am vazut nici macar o demisie.

Romania a aratat ca se poate mobiliza si ca poate schimba deciziile nelegitime ale politicienilor, prin demonstratii masive dar pasnice si chiar … vesele.

Au ramas inca nerezolvate multe alte teme. Poate ca romanii ar putea continua cu alte solicitari: “fara politicieni urmariti penal”, “fara gaze de sist”, “fara coruptie in administratie, invatamant si sanatate”.

Revolutia ar putea incepe de la Rosia Montana sau s-ar putea termina aici.

P.S. Eu sunt unul dintre cei care am sustinut exploatarea aurifera de la Rosia Montana, cu respectarea celor mai inalte standarde de mediu si a unei redevente de minim 5% pentru toate metalele extrase. De asemenea, sunt unul dintre cei care sustin exploatarea gazelor de sist, cu respectarea standardelor de mediu si imbunatatirea permanenta a acestora, prin modernizarea tehnologiilor de extractie.

Insa atunci cand politicienii isi asuma astfel de proiecte, trebuie sa aiba curaj, competenta, dar si puterea de a convinge oamenii si de a duce pina la capat deciziile lor legitime. Presiunea strazii nu poate opri deciziile legitime si bine argumentate.

Astazi avem la conducerea tarii politicieni lasi, corupti si incompetenti, care isi bazeaza popularitatea pe manipulare, nu pe forta de a convinge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.