Nationalismul pute rau

De cateva zile, romanii au noua grija: ungurii si steagurile lor ucigase. Nu-i mai f….reaca grija de altceva. Toate babele scrasnesc printre dinti injuraturi adresate nemernicilor de unguri, care au indraznit sa-si atarne pe cladirile oficiale steaguri secuiesti, furand astfel pamantul stramosesc de sub picioarele romanasilor nostri vrednici.

Politicienii puterii agita multimile si pun potera sa stranga repede steagurile secuiesti, sa imparta amenzi in stanga si in dreapta, tuturor celor care mai indraznesc sa-si proclame astfel iubirea fata de tara lor… a secuilor. Nationalismul acestor politicieni pute rau, dar multi romani s-au obisnuit sa se adune ca mustele…

Loviti de extremism sunt si vreo cativa lideri maghiari, dar nu ei sunt problema. Eu sunt din nou oripilat de fatarnicia si cinismul politicienilor romani si, in aceeasi masura, de prostia si ipocrizia romanului de rand.

541517_204626289661887_1995214588_n

Romanii dovedesc inca o data ca sunt incapabili sa inteleaga si sa empatizeze cu sentimentele maghiarilor din Romania. Ar fi suficient sa faci exercitiul banal al intelegerii romanilor care traiesc in Banatul sarbesc, in Cadrilater, in Bucovina de nord, sau in Ungaria; toti acesti romani traiesc aceeasi drama pe care o traiesc secuii. Ne simtim solidari cu toti acei romani care, desi traiesc in teritorii administrate de tari vecine, isi doresc sa fie romani, sa aiba autonomie, sa vorbesca romaneste si sa-si puna pe case steaguri romanesti. Si totusi de ce e asa de greu sa ne simtim solidari cu maghiarii, care traiesc aceeasi drama?

Raspunsul e simplu: pentru ca prostului ii este mai simplu sa urasca decat sa-si inteleaga si iubeasca vecinul, fie ca vorbeste sau nu aceeasi limba ca si el.

De ce m-ar deranja ca vecinul meu, care este secui, sa-si puna pe casa un steag secuiesc? Si de ce m-ar deranja ca vorbeste maghiara cu ceilalti conationali ai lui? Si de ce m-ar deranja ca acele comunitati in care traiesc majoritar secui sa fie autonome? Toate cu o singura conditie: romanii din acele comunitati, sa-si poata pune si ei pe case steaguri romanesti…

Multiculturalismul este o sansa enorma pentru o tara. Pentru ca natiunile care stiu sa locuiasca impreuna vor invata unele de la celelalte bunele obiceiuri. Poate de aceea ardeleni par sa fie mai de calitate decat oltenii si moldovenii… pentru ca or fi invatat de la magiari sa fie mai seriosi, mai onesti, mai asezati.

Tot la fel, si eu am invatat multe lucruri bune de la prietenii mei unguri, cum am invatat si de la moldovenii mei din Iasi sau Piatra Neamt, sau de la cei cativa olteni de treaba …  🙂 .

Romania nu pierde nimic daca le lasa maghiarilor libertatea de a fi maghiari. Romania poate pierde insa foarte mult daca ii alunga pe maghiari sau daca ii ingradesc… pentru ca ii va pierde in primul rand pe aceia de la care romanii au de invatat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.