Au facut rahatul praf

Toata lumea a asteptat cu destul de mult interes Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare. Puterea l-a asteptat cu emotii, ca un elev care stie ca nu si-a facut temele, iar opozitia l-a asteptat ca pe un cadou, pe care sa-l foloseasca drept munitie in razboiul politic.

Din pacate, raportul publicat de Comisia Europeana este un text stupid, scris de niste functionari pe cat de incompetenti, pe atat de lipsiti de curaj.

Desi indentifica pericolul pe care il reprezinta campaniile de intimdare a institutiilor care lupta impotriva coruptiei, raportul dilueaza vinovatiile si nu au curaj sa-i numeasca pe autorii acestor actiuni de manipulare. In acest fel, autorii campaniilor agresive si sistematice de intimidare, denigrare si linsaj au avut nesperata sansa sa urle din nou impotriva Comisiei Europene, acuzand-o ca “a cerut Romaniei sa cenzureze presa”. Raportul ar fi trebuit sa faca referiri explicite la fiecare dintre campaniile de intimidare pe care le-a retinut si sa spuna cu subiect si predicat un lucru pe care noi il stim: toate acestea sunt organizate si realizate de Trustul Intact. Restul presei face doar figuratie, pozitionandu-se fie in trena acestor campanii, fie impotriva lor.

205316_450826061606243_1735179415_n

De asemenea, desi indentifica incompatibilitatea in care se afla acei ministri care sunt urmariti penal sau deja trimisi in judecata, arunca si aceasta tema serioasa in ridicol, tocmai pentru ca nu stiu sa-i si numeasca. Balba penibila privind numarul ministrilor care au dosare penale a compromis public aceasta tema. Cauza este una simpla: incompententa functionarilor Comisiei, sub care sta ascunsa dorinta de compromis a lui Barosso.

Nici celelalte teme dezbatute in raport nu sunt dezvoltate pina la capat, din aceeasi dorinta ascunsa de a realiza un compromis care sa-i multumeasca atat pe Victor Ponta (care este prezentat ca un premier ce promite), dar si pe Traian Basescu (care este asezat confortabil la celalalt capat al acordului de coabitare).

Cum ar zice romanul: “au facut rahatul praf”. Nu l-au ascuns sub pres; l-au facut praf si apoi l-au suflat peste noi, astfel incat acum toti mirosim la fel.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.