Tara mea e aceea care-mi cere cel mai putin….

De ani de zile urlu in pustiu: platim la stat degeaba. Ultimele evenimente ne dezvaluie inca o data ca e adevarat tot ce zic. Iata ca si contributiile la sanatate le platim degeaba; cel putin noi, cei ca mine, care de cel putin 5 ani imi ingrijesc sanatatea la clinici private.

7 motive care demonstreaza ca imi platesc degeaba taxele

1. Din taxele mele se dau ajutoare de somaj. Nu am fost somer nici macar o zi si nici nu cred ca voi fi. Deci nu voi primi aceste servicii vreodata.

2. Din taxele mele se platesc ajutoare sociale si venitul minim garantat pentru lenesi. Nu am fost lenes niciodata. Nu voi primi aceste servicii vreodata.

3. Din taxele mele se platesc scolile de stat. Copiii mei nu au mers o zi la gradinita sau scoala de stat. Sunt hotarat sa-i sustin financiar sa-si termine studiile in scoli private. Practic copiii mei nu vor beneficia de serviciile publice de educatie. Educatia mea a fost platita din taxele luate de la parintii mei.

4. Din taxele mele se platesc subventiile la caldura pentru cei care locuiesc in blocurile incalzite de CET-urile comuniste. Nu beneficiez de aceste servicii.

5. Din contributiile mele sociale se platesc pensiile. Eu sunt asigurat la o companie privata si voi primi pensie privata.

6. Din taxele mele se construiesc drumuri. Doar ca eu le-am platit de vreo trei ori: benzina pe care o consuma masina mea contine accize si taxe de drum cat sa construiesc cateva sute de kilometri de drum.

7. Din contributia obligatorie pentru asigurarea sociala de sanatate se platesc spitalele. Doar ca eu, de peste 7 ani, imi ingrijesc sanatatea in clinici private. Incepand de la un simplu consult, pina la analize si chiar interventii mai complexe, pe toate le-am facut in clinici private fara sa-mi fi fost decontat vreun ban de la CNAS. Ba mai mult, inclusiv in caz de urgenta, am un contract cu o firma de ambulanta privata. Este evident ca nici aceste servicii nu le primesc de la stat, desi le platesc cu varf si indesat.

Lista ar putea continua, dar ar deveni plictisitoare. Ma opresc aici, ca sa ramana o lista enervanta.

Doar eu, platesc statului sub forma de taxe, impozite, accize si contributii obligatorii peste 7 salarii medii in fiecare luna. Fara sa primesc serviciile pe care am fost obligat sa le platesc.

 16915_493227177366131_447346528_n

Vreau o tara mai ieftina

Daca statul roman era unul decent, ar fi legiferat un sistem de deduceri, astfel incat sa-mi deduca din impozit macar o parte din cheltuielile facute pentru asigurarile private de pensie si sanatate si o parte din taxele de la scolile private ale copiilor. Sau mult mai simplu, ar fi trebuit sa-mi deconteze serviciile medicale si taxele de scolarizare, in limita sumelor pe care le-ar fi cheltuit pentru servicii similare prestate de spitale sau scoli de stat.

Romania nu doar ca este o tara scumpa din punctul de vedere al taxarii, dar este si o tara total nedreapta cu cei care sunt mari platitori de taxe.

Peste tot in lume, sanctiunea pe care o putem da unei tari scumpe si injuste este sa nu platim impozitele si taxele de tot felul. Chiar si America este sanctionata astfel de mari corporatii ca Apple si Google, care-si muta profiturile si forta de munca prin tari mult mai prietenoase. Aceste relocari de profit si forta de munca sunt perfect legale. Ba chiar sunt si legitime.

Fiscul american se vede legat la maini in fata unui gigant ca Google, care anunta ca numai anul trecut a salvat din gherele statului american peste 1 miliard de dolari taxe, utilizand companii offshore.

Romanii au si ei foarte multe optiuni ca sa-si relocheze profiturile si forta de munca. Cel mai simplu este sa folosesti o alta tara din Uniunea Europeana: Bulgaria, Cipru, Luxemburg sau Antilele Olandeze. Dar este la fel de legal sa folosesti companii offshore din toata lumea, doar ca pierzi avantajele oferite de faptul ca firma are domiciliu in UE.

Inteleg si sunt de acord ca taxele si impozitele trebuie sa hraneasca institutiile statului ca sa ramana functionale si, pe de alta parte, trebuie sa-i hraneasca pe cei defavorizati pentru ca sa fie evitate dezordinile sociale provocate de acestia. Doar ca in Romania raportul intre serviciile prestate si sumele platite de contribuabil este mult prea dezechilibrat. Practic, cea mai mare parte din banii platiti de cei ca mine sunt o taxa de protectie. Statul cheltuie banii platiti de mine ca sa-si fidelizeze asistatii sociali si sa-i transforme astfel intr-o masina de vot folosita chiar impotriva mea.

Pina la urma, sunt liber sa aleg un stat mai ieftin, care imi cere un pret corect pentru serviciile pe care am fost obligat sa i le cumpar. Asa cum statul cumpara de la privati bunurile si serviciile mai ieftine si noi avem dreptul sa alegem domiciliul fiscal mai ieftin.

Din pacate, Romania are prea putini avocati care sa ofere asistenta profesionista celor care vor sa faca aceste relocari cu legea in mana. Pentru ca este foarte important sa faci totul respectand cu strictete legile, care iti dau acest drept de a reloca activitati economice sau forta de munca in orice tara din lume, dar mai ales in orice tara din UE.

Tocmai de aceea, pentru mine lucrurile sunt clare: tara mea este aceea care imi cere cel mai putin.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.