Exodul

Presa din ultimele luni a anuntat numele bogatilor celebri ai Frantei, care si-au parasit tara, pe rand, pentru a se muta in satele belgiene . Presa socialista franceza ii acuza pe acesti francezi de tradare si ii injura de mama focului. Ultima tinta a socialistilor este actorul francez Depardieu. Acesta a anuntat ca se muta si el in Nechin, satul belgian de la granita cu Franta care a devenit casa pentru foarte multi dintre bogatii francezi. “Liberation” l-a numit pe Depardieu „un mic-burghez reac­ţionar, beţiv şi obez” si a titrat “Cara-te, ticalos bogat!”.

Alaturi de Depardieu, in Nechin vor mai locui si alti bogati celebri, printre care si familia Mulliez, proprietarii lantului de magazine Auchan, dar si Bernard Arnault, patronul companiei care produce Louis Vuitton, şampania Moët şi coniacul Hennessy.

Toti acesti francezi bogati fug de Franta pentru a evita taxele pe care preşedintele François Hollande a anunţat că le va impune asupra bogaţilor: 75% din veniturile de peste un milion de euro, dublarea impozitului de 0,25% pe avere şi creşterea taxelor pe tranzacţiile bursiere.

Dincolo de celebritatile care au ales sa anunte oficial ca isi parasesc tara, sunt cateva zeci de mii de francezi care s-au mutat in Belgia, Elvetia si Marea Mritanie. Pentru toti acestia Franta nu mai este tara lor, este tara alegatorilor lui Francois Hollande: imigrantii cu drept de vot. Ei sunt beneficiarii majorarii impozitelor.

Romania a ales o alianta politica care a promis crestrerea salariilor bugetarilor, a pensiilor si a ajutoarelor sociale. Dar a promis si scaderea impozitelor: introducerea a trei trepte de impozit pe venit: 10%, 14% si 16% si reducerea TVA la anumite produse. Cele doua, cresterea cheltuielilor sociale si reducerea impozitelor, nu merg impreuna. Noul guvern va trebui sa aleaga: ori creste efortul bugetar in zona cheltuielilor sociale, ori scade impozitele.

249395_493390890683093_1829025252_n

Daca insa vor opta pentru o crestere a impozitelor, ca sa poata sa sustina un efort bugetar mai mare pentru salariile bugetarilor, pensiii si alte cheltuieli sociale, se va declansa exodul din Romania al celor care produc bunastarea. Nu atat cresterea impozitelor ii va scoate din minti pe cei care platesc pentru prosperitatea asistatilor, cat mai ales abuzurile statului impotriva contribuabililor mari.

Romania este azi o tara care din punctul de vedere al nivelului fiscalitatii este prietenoasa; insa are o administratie abuziva. Tocmai de aceea, multi romani bogati prefera sa-si mute averea si afacerile in alte tari, unde administratia este prietenoasa, chiar daca nivelul impozitelor este putin mai mare.

Mi-e din ce in ce mai teama ca va incepe in curand un exod al capitalului din Romania, catre alte tari cu impozite mai mici si cu o administratie mai prietenoasa.

Chiar si Ruse, orasul bulgaresc de peste Dunare, va deveni un fel de Nechin pentru acei bogati ai Romaniei, carora le este prea greu sa fuga in Elvetia sau in Cipru. Acest exod va lasa Romania fara PIB, iar pe saraci ii va lasa fara ajutoarele sociale promise cu generozitate in campania electorala.

Si in Franta si in Romania si in orice alta tara, statul trebuie sa-si reevalueze posibilitatile financiare si, implicit, obligatiile sociale. Statul trebuie sa abandoneze politicile sociale care nu pot fi sustinute financiar. O crestere a impozitelor, dublata de o atitudine abuziva a administratiei fata de contribuabili, va duce la plecarea in exil a celor care sustin prin impozite toate functiile statului. O tara ramasa fara bogatii ei, devine o tara mai saraca si mult mai urata. Imaginati-va Parisul peste 10 ani, dupa ce a fost abadonat de bogatii sai…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.