Ce-i prea mult strica

Toate sondajele spun acelasi lucru: USL va reusi sa aiba o majoritate in noul Parlament. Vremea proasta nu mai poate salva situatia. Mintea cea de pe urma a alegatorilor nu exista… deci sunt putine sanse ca ceva semnificativ sa se mai schimbe.

Ceea ce inca nu stim este daca USL va avea o majoritate la limita, foarte aproape de 50%, sau daca va avea una consistenta, poate chiar peste 60%. Iar acest amanunt schimba dramatic situatia post-alegeri.

Cu o majoritate la limita, Ponta va fi un premier slab, permanent santajat de baronii PSD si PNL, care-l pot lasa fara voturi in Parlament. O majoritate de peste 60% ii da premierului o mai mare libertate in alegerea viitorilor ministri, dar si in respingerea unor presiuni pe resurse din partea liderilor locali ai USL.

Pe de alta parte, un USL cu o majoritate la limita aduce in ecuatia guvernarii UDMR-ul si grupul parlamentar al minoritatilor.

In ultima saptamana de campanie electorala, Crin Antonescu si Victor Ponta au cerut alegatorilor sa le dea o majoritate suficient de mare, pentru a putea modifica inclusiv Constitutia; adica o majoritate de doua treimi.

USL a facut greseala sa fie excesiv in campania electorala, inclusiv vizual: strazile care s-au umplut de bannere si afise USL. Ai sentimentul ca se apropie un val urias care va acoperi intreaga tara. Si simti nevoia sa te agati totusi de un colac de salvare.

Pe de alta parte, interventiile lui Traian Basescu, desi au avut ca obiectiv motivarea alegatorilor anti-USL, s-ar putea sa-i fi reactivat pe multi dintre cei care au votat in vara pentru demiterea Presedintelui. Inca nu putem evalua scorul dintre alegatorii castigati astfel de ARD si cei castigati de USL.

Pina la urma, ce alege Romania? Alege daca da toata puterea USL, sau contrapune acestora o minoritate pro-Basescu destul de bine reprezentata.

Alegatorii USL care nu se vor prezenta la vot, prin lipsa lor, vor diminua sansele USL de a dobandi o majoritate confortabila. Alegatorii ARD care nu se vor prezenta la vot, vor ajuta USL sa obtina toata puterea.

De data asta Romania nu mai are de votat cine sa conduca pentru urmatorii ani Romania, ci cat de puternici vor fi acestia. Eu cred ca ce e prea mult strica. Si mai ales strica prea multa putere in mainile unor lideri USL care au dovedit ca nu prea au simtul masurii.

Un USL populist va comite abuzuri nu doar impotriva opozitiei pro-Basescu, dar mai ales va comite abuzuri impotriva categoriilor de romani care nu ii voteaza. Nu isi vor putea satisface alegatorii, in majoritate asistati sociali, bugetari si pensionari decat marind presiunea pe cei care produc impozitele din care se alimenteaza bugetul.

O minoritate suficient de bine reprezentata asigura inclusiv sansa unei reconfigurari a majoritatii parlamentare, astfel incat daca USL duce tara de rapa in urmatorii doi ani, sa existe sansa unei resetari prin formarea unei noi majoritati care sa sustina un alt guvern.

Eu as vota ARD nu pentru ca merita sa guverneze ei tara, ci pentru ca USL nu sunt pregatiti sa aiba atata putere cata s-ar putea sa le dea votantii lor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.