Capitalizarea electorala a lui Traian Basescu

Cea mai importanta tema a campaniei electorale este Traian Basescu. Liderii USL par sa fi dezvoltat o obsesie pentru actualul Presedinte al Romaniei si il aduc mereu in dezbatere. Nu este doar o obsesie a lui Crin Antonescu sau Victor Ponta, este si cea mai buna tema electorala de care poate dispune o organizatie politica.

Pentru alegatorii USL, Traian Basescu a devenit principala motivatie de vot; voteaza cu USL pentru ca astfel lupta eficient cu cel pe care il urasc. USL nu este o solutie mai buna, ci este o arma pe care alegatorii o indreapta impotriva celui pe care il identifica drept sursa a raului in Romania.

In ultimul an, USL a reusit sa capitalizeze electoral ura impotriva lui Traian Basescu. Referendumul din aceasta vara a fost un foarte eficient exercitiu de motivare a electoratului care il uraste pe Presedinte, dar si un recensamant al acestora. Practic, referendumul a aratat care este bazinul electoral al USL, daca isi concentreaza campania doar pe un mesaj anti-Basescu.

Sondajele premergatoare deciziei Presedintelui de a boicota referendumul de demitere aratau ca ar fi votat pentru demitere 65% si contra demitere 35%.

Sondajele de astazi ne arata ca USL se afla foarte aproape de acest 65%, iar ARD nu strange nici macar jumatate din voturile pe care le-ar fi avut Traian Basescu in vara. Explicatia este foarte simpla: in timp ce USL a reusit sa capitalizeze la maxim ura impotriva Presedintelui, PDL s-a distantat atat de Traian Basescu cat si de propriile decizii de guvernare, dar si de vechii sai lideri; ba chiar s-au ascuns in spatele unei aliante putin cunoscute alegatorilor.

In sondajele de astazi, ARD pare blocat undeva la 17%, aproape de procentul de 13% al celor care s-au prezentat la referendum pentru a vota impotriva demiterii, desi Traian Basescu ii indemnase sa boicoteze. Diferenta pina la 35% o reprezinta alegatori, care desi inteleg actiunile lui Traian Basescu, nu se vad reprezentati de ARD, o coalitie care se vrea prezidentiala.

Aceasta situatie este rezultatul unei proaste pozitionari fata de propriile decizii de guvernare. Defapt, este dovada ca actualii lideri ai PDL nu au crezut in politicile de austeritate, ci le-au asumat doar la presiunea Presedintelui. Liderii PDL se chinuie sa se ascunda dupa masti noi, incapabili sa capitalizeze niste politici nepopulare care produc rezultate economice, vizibile abia acum.

In timp ce USL capitalizeaza la maxim voturile celor care-l urasc pe Basescu, PDL fuge de acesta, desi este singurul capital electoral pe care-l au. Ramane de vazut daca Traian Basescu va reusi sa capitalizeze electoral, in contul PDL, razboiul lui cu USL. Pentru asta asteptam evolutiile din ultima saptamana de campanie electorala.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.