Testul reducerii la absurd

Romania poate fi inteleasa mai bine daca utilizam metoda reducerii la absurd. Extragem un eveniment petrecut in Romania si incercam sa-l plasam intr-o tara normala.  Odata plasat in tari precum Statele Unite, Marea Britania sau Germania, daca evenimentul romanesc nu arata ca o nuca in perete, inseamna ca e unul normal.

Hai sa facem acest exercitiu si sa mutam evenimentele politicii romanesti din 17 octombrie in oricare alta tara vest-europeana: Franta, Germania sau Marea Britanie.

Sa ne imaginam ca Partidul Popular European isi organizeaza propriul congres anual in Franta. Presedinte al Frantei este inca Nicolas Sarkozy. Francois Hollande este premier al Frantei, aflat intr-o coabitare dificila cu Sarkozy. Socialistii organizeaza un miting unde strang peste 100.000 de simpatizanti, pentru a le arata popularilor europeni ca poporul francez este de partea lor. Discursurile socialistilor in fata multimii sunt virulent anti-europene, Sarkozy fiind acuzat ca este sluga cancelarului Merkel. Televiziunile fac apeluri publice la fancezi sa-i intampine cu mitinguri de protest pe oficialii europeni prezenti la congresul PPE. Liderii radicali ai socialistilor cer chiar demiterea lui Sarkozy, acuzat de incalcarea Constitutiei franceze pentru ca a participat la intalnirea popularilor. Organizatorii mitingului socialist saluta prezenta alaturi de ei a ambasadorilor Rusiei si Chinei.

Sa mutam acelasi eveniment in Germania, unde Anghela Merkel este gazda congresului Partidului Popular European. Socialistii ii intampina pe populari cu un miting la care au reusit sa mobilizeze peste 100.000 de germani. La miting se alatura si ambasadorii Rusiei si Chinei. Discursurile socialistilor germani sunt extrem de agresive, Merkel fiind acuzata de o conducere dictatoriala si de cheltuirea nelegala a banilor publici, prin acordarea de ajutoare  financiare altor tari din UE. Popularii europeni sunt si ei tinta discursurilor foarte dure ale socialistilor, fiind acuzati ca sunt complicii cancelarului Merkel la stoarcerea de bani a Germaniei, pentru a acoperi gaurile grecilor si ale altor “europeni lenesi”. In uralele multimii adunate la miting, socialistii cer ca banii germanilor sa fie folositi pentru cresterea salariilor si a ajutoarelor sociale pentru cetatenii germani.

Evident ca putem face acest exercitiu si in alte tari din vestul civilizat al Europei.

La o privire superficiala evenimentul ar parea firesc si in Franta sau Germania, insa cu siguranta ar iesi din tiparele democratice consacrate. Nici macar socialistii francezi, ceva mai populisti decat cei germani, nu si-ar permite sa incalce cutumele bunei cuviinte politice. Oricat de violente sunt campaniile electorale in toate tarile democratice, putini sunt cei care ar face lucruri “care nu se fac”.

Un astfel de miting, prin care premierul unei tari UE sa bruieze o reuniune politica importanta ce reuneste lideri de tari si de guverne, lideri ai institutiilor europene, nu s-ar face in nici una dintre tarile Europei civilizate. Pentru simplul motiv ca acel premier nu ar mai putea da ochii cu liderii pe care i-a insultat si, astfel, ar fi exclus de la masa dialogului european.

In Romania, politicienii vad doar pina la granitele tarii lor; ba mai mult, baronii locali vad doar pina la granitele orasului sau a judetului pe care-l conduc. Tocmai de aceea au fost incantati de ideea unui mega-miting ,prin care sa le arate liderilor populari europeni ca Romania e a lor, ca nu e a Europei.

Ponta si Antonescu au dorit sa le arate strainilor, ca poporul e de partea lor, ca ei sunt jupanii aici, in Romania. Fenechiu si Dragnea au organizat o demonstratie de forta, ca sa priceapa Europa ca aici ei fac legea.

Si pentru ca sa fie mesajul si mai clar, Dragnea a anuntat poporul pesedist de la miting ca este “mandru ca la miting sunt prezenti alaturi de ei ambasadorii Rusiei si ai Chinei”. Daca traducem cu subiect si predicat spusele lui Dragnea, USL ii are alaturi pe rusi, pe chinezi si poporul pesedist, iar Basescu ii are alaturi pe nenorocitii de populari europeni, care conduc Uniunea Europeana. Basescu cu europenii lui de rahat, USL cu  rusii si chinezii.

Fie Ponta si Antonescu nu pricep ca gestul lor este unul care ii va transforma pentru mult timp in niste lideri politici nefrecventabili, fie pentru ei nu conteaza decat sa castige alegerile, chiar cu pretul unor pierderi imense in relatiile lor cu diferitele institutii si cancelarii europene.

Daca pina acum liderii USL puneau potera pe urmele basistilor care denigreaza Romania, acu s-au prezentat ei singuri, acasa la ei, exact asa cum sunt: niste lideri mici, pusi pe scandal, care se pregatesc sa preia total puterea si  care-s gata sa-i ia la suturi pe toti cei care indraznesc sa-i conteste.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.