Ce se-ntampla doctore?

Liberalii se dizolva! Pur si simplu nu-si mai cunosc limitele doctrinare si morale. Si nu-si mai cunosc electoratul.

Discursul politic al liberalilor romani nu mai contine idei, ci doar injuraturi adresate adversarilor si indulgente adresate diferitor politicieni nefrecventabili. Singurul partid politic romanesc de la care esti tentat sa astepti consistenta doctrinara a devenit cel mai inconsistent din punct de vedere ideologic si moral.

In primavara acestui an, Crin Antonescu justifica racolarea masiva a traseistilor tocmai prin nevoia de a construi o majoritate necesara rasturnarii Guvernului. Atunci am fost tentat sa-l aprob machiavelic.

De atunci si pina astazi, Crin Antonescu m-a facut sa ma tem ca mijloacele folosite pun in pericol scopul. Iar scopul PNL ar trebui sa ramana acela de a guverna tara conform principiilor doctrinei liberale.

Mai intai  a fost alianta cu unul dintre cei mai toxici dintre fostii securisti. Alaturarea securistilor din PC de cei care se revendica mostenitorii liberalilor ucisi in temnitele comuniste este stranie. PNL a avut de castigat, televiziunile lui Voiculescu devenind o tribuna a liberalilor, care astfel au audienta foarte mare.

Alianta cu PSD a adus liberalilor un numar incredibil de mare de primari si presedinti de consilii judetene. Mai mult, alegerile generale din aceasta iarna le va aduce liberalilor cel mai mare numar de parlamentari din istoria lor post-comunista. Aceasta pondere importanta intr-un viitor guvern USL ii pune intr-o pozitie de forta, care le va permite sa impuna politici guvernamentale liberale.

Racolarea tradatorilor din PDL i-au dus pe liberali in scaunele ministeriale.

Toate aceste compromisuri par sa-i fi apropiat pe liberali de scopul lor politic: guvernarea liberala a Romaniei. Insa ultimul eveniment, candidatura lui Gigi Becali din partea PNL, pune sub semnul intrebarii drumul liberalilor. Castigul este nesemneficativ; el a fost descris de venerabilul Quintus: “macar ne vor vota suporterii stelisti”. Doar atat? Mai sunt atatea grupuri sociale care ar putea fi atrase prin aducerea pe listele PNL ale unor lideri de opinie marginali (Sile Camataru, regele Cioaba, Imparatul Iulian, Guta – regele manelelor etc.)

Nu pentru ca Becali ar fi mai toxic decat Voiculescu, sau pentru ca ar fi mai ne-liberal decat alti transfugi primiti din PDL. Ci pentru ca acest eveniment a aratat ca in interiorul PNL s-a pierdut orice simt al masurii.

Crin Antonescu, de altfel extrem de intransigent cu adversarii politici, dovedeste ca nu mai intelege limitele compromisului atunci cand e vorba de prieteni. Si asta se intampla in timp ce majoritatea liderilor din conducerea PNL au devenit doar un cor care aproba accentele de soprana isterica ale liderului suprem.

Atunci cand devii din ce in ce mai intransigent cu dusmanii, dar din ce in ce mai ingaduitor cu prietenii inseamna ca ai pierdut contactul cu realitatea. Psihiatria defineste aceasta situatie prin intermediul unor diagnostice foarte ferme.

Tocmai de aceea cred ca PNL se dizolva, fiindca nu se mai delimiteaza de persoanele dubioase si ideile lor toxice, daca acele persoane se declara dusmanul dusmanilor sai. Crin Antonescu ar fi gata sa-i ofere un loc de parlamentar chiar si lui Basescu, daca acesta s-ar declara maine dusmanul regimului Basescu.

In aceste conditii, cred din ce mai tare ca PNL va fi doar un aliat de conjunctura pentru PSD. Si va fi tradat de aliatii sai, care sunt mult mai lipsiti de limite decat ei. Dupa alegeri, daca le va fi mai convenabil, PSD nu va ezita sa se lepede de Antonescu si de liberalii care-i vor ramane fideli.

Cheia acelor vremuri care vor veni o are Sorin Oprescu. El stie deja ce se intampla in viitor. Sta pe margine si se uita zambind in globul de cristal.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.