Sfarsitul capitalismului populist

De mai bine de un an aud sau citesc economisti care proclama sfarsitul capitalismului. Iar eu nu vad nicaieri in lume capitalism, cu atat mai mult nu-l vad ca zace muribund in vreun sant.

Vad insa in toata lumea, de ani de zile, un socialism cu fata capitalista (mai ales in Europa si in SUA ultimilor ani). Acest socialism ce si-a luat masca unui capitalism pupulist a transformat capitalismul intr-o paiata gata sa-i slujeasca pe toti cu ajutoare sociale, servicii de educatie, servicii sanitare, credite cu buletinul, salarii protejate de legi sindicalist-comuniste.

Sistemul care-si da duhul in zilele astea este acest capitalism populist in care statele au ajuns sa imprumute pentru a imparti bunastarea la toti cetatenii sai, dar mai ales la cei mai lenesi dintre ei. Acelasi capitalism populist a facut ca accesul la bani sa fie un fleac pentru oricine are buletin si poate dovedi ca stie sa scrie o compunere despre cum ii va creste lunar salariul. Tot acelasi capitalism populist a transformat bursele intr-o sursa de “easy money” pentru cei mai rafinati dintre lenesii omenirii: investment banker-ii.

Acest socialism in care banii pot ajunge usor la toata lumea nu e capitalism. Fie ca primesc bani sau servicii sociale de la stat, fie ca primesc bani de la speculatorii bursieri, cetatenii acestui capitalism populist sunt la fel de vinovati de moartea lui.

Aud si vad astazi analisti politici care aplauda protestele grecilor. Toti acesti analisti uita ca aceiasi greci care azi ar respinge prin referendum plata datoriei au fost exact cei care au construit prin votul lor atat clasa politica, cat mai ales politicile publice care i-au adus aici. Banii aia, din care e foarte posibil ca o parte sa fi fost sifonati de politicieni, au fost cheltuiti cu votul si in numele poporului grec. Au construit cu votul lor un stat corupt, cheltuitor, ineficient iar acum vor sa mai voteze inca o data: sa voteze ca nu ei sunt vinovati. Pentru ei am un singur mesaj: “La munca!”

De asemenea, ma uit uluit la protestatarii impotriva bancilor, care vor sa ocupe lumea in numele celor 99% dintre noi. Imi pare rau sa o spun, dar ei sunt cei care au cerut bancilor sa devina ceea ce sunt. Bancile au lasat garda jos, tocmai pentru a servi pe toata lumea cu credite. Bancile au “inovat” lumea financiara pentru a putea imprumuta la nesfarsit pe toata lumea si, mai ales, pentru a acoperi foamea de credite a statelor sociale. E adevarat ca piata derivatelor a imbogatit (sau saracit) si mari bancheri si investitori, dar mai ales au fost sursa de creditare a acelor guverne care au cedat populismelor stupide si astfel au ajuns sa imprumute 200-300% din PIB pentru a da popoarelor lor PROSPERITATE.

Astazi, acest capitalism populist moare. Sper sa nu-l inlocuim prin referendum cu un comunism, ci cu adevaratul capitalism. Un capitalism curat, in care capitalul se construieste greu, adunand plus valoare reala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.