Scapa cine fura!

Sfarsitul lunii octombrie va aduce din nou blocajul in sistemul romanesc de sanatate. Somate sa plateasca taxa clawback, firmele producatoare de medicamente vor retrage de pe piata romaneasca medicamentele ieftine, devenite neprofitabile. Sefii sanatatii inca nu inteleg de ce piata farmaceutica refuza sa accepte aceasta taxa.

Celebra taxa clawback vine sa umple un pahar de prostie si incompetenta. Romania este unul dintre statele care platesc cel mai greu facturile de medicamente, adica oficial la 210 zile, insa in realitate facturile se platesc si dupa 360 de zile. Pe de alta parte, acelasi stat rau platnic aproba preturile medicamentelor. Regula stabilita unilateral de stat este simpla: pretului pentru Romania este cel mai mic dintre preturile practicate de producator in toate celelalte tari din esantionul tarilor UE.

In plus, rambursarea medicamentelor compensate de catre stat se face in limita asa numitului “pret de referinta”; acest pret de referinta este calculat prin compararea cu preturile celorlalte medicamente din aceeasi arie terapeutica. Astfel, pretul decontat de stat este foarte apropiat de pretul celui mai ieftin medicament din respectiva arie terapeutica. Diferenta de pret este acoperita din buzunar de catre pacient.

Practic, sunt suprapuse patru  sisteme de descurajare a consumului de medicamente: pretul de vanzare este controlat de stat si stabilit la cel mai mic nivel din UE; pretul de decontare al medicamentelor compensate este stabilit la un nivel de referinta apropiat de cel al medicamentelor cele mai ieftine terapeutic echivalente; termenele de plata ale facturilor de medicamente sunt foarte lungi si chiar si asa sunt foarte rar respectate, firmele fiind astfel obligate sa finateze statul; taxa clawback descurajeaza cresterile mari ale vanzarilor, acestea fiind sanctionate prin cote progresive, din ce in ce mai mari, ale acestei taxe.

Astfel, Romania este un experiment unic in care sunt suprapuse toate metodele pe care statele le-au aplicat separat, pentru a inhiba apetitul pentru profit al industriei farmaceutice. In nici una dintre celelalte tari UE nu se suprapun aceste sisteme de descurajare a consumului de medicamente. Efectele acestui exces de zel sunt devastatoare: a crescut masiv fraudarea sistemului de sanatate prin retele complexe formate din medici prescriptori, farmacisti si producatori de medicamente; a crescut exportul paralel, medicamentele originale destinate pietei romanesti fiind vandute de catre distribuitori pe pietele mult mai profitabile ale altor tari; retragerea de pe piata romaneasca a medicamentelor generice, mult mai ieftine, care devin neprofitabile mai ales din cauza taxei clawback.

Romania are de ales intre sistemele pe care acum le suprapune:

1. Fie alege sa pastreze termene de plata lungi, dar atunci elimina taxa clawback si stabileste un panel al tarilor de referinta format doar din acele tari UE care ofera termene de plata similare (nu poti compara pretul unui medicament intr-o tara care plateste facturile la 30 zile cu pretul dintr-o alta tara care plateste facturile la 210 zile). Termenele de plata lungi inhiba consumul pentru ca este greu de finantat de catre producator.

2. Fie alege sa reduca termenele de plata la maxim 60 de zile (si sa le respecte cu strictete), elimina taxa clawback si pastreaza pretul minim la nivel UE. Pretul minim inhiba consumul, resursele producatorului fiind directionate catre pietele unde preturile sunt mai mari.

3. Fie introduce taxa clawback, dar reduce termenul de plata la maxim 60 zile si reduce panelul tarilor de referinta doar la tarile UE care aplica taxa clawback (sa compari mere cu mere).

Sefii sanatatii romanesti nu pot sa ramana doar niste contabili ascultatori, care executa ordinele celor care cer sa se taie cheltuielile. Uneori aceste taieri produc pierderi financiare mult mai mari decat economiile aduse. Politrucii din sanatate trebuie sa priceapa ca masurile lor duc piata farmaceutica intr-o situatie cu o singura iesire: scapa cine fura!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.