Locomotiva sau vagon?

Mihai Razvan Ungureanu este inca vandut ca un produs politic cu un viitor stralucit. Eu am insa indoieli daca alegatorii sunt amatori sa-l cumpere.

Sunt unul dintre cei care il cunosc si il apreciaza pe Mihai Razvan Ungureanu, universitarul. In ce priveste politicianul MRU am insa cateva indoieli privind capacitatile acestuia.

Politicianul MRU a fost si inca mai este privit cu speranta, ca un reformator al clasei politice.

Pus de mana Presedintelui in fruntea Guvernului, MRU a pierdut repede majoritatea parlamentara. La umbra unei greve parlamentare liderii USL au reusit sa cumpere suficienti deputati si senatori cat sa-si treca motiunea de cenzura care l-a daramat pe MRU. Insa munca USL a fost usurata mult de inabilitatile politice ale lui MRU. Acesta a demonstrat ca nu a stiut sa consolideze o majoritate care sa-i permita o guvernare eficienta si solida. Preocupat prea mult sa pozeze in politician modern, intransigent si extrem de destept, MRU a dat cu flit multor parlamentari PDL dintre cei mai penibili, insa acestia i-au platit-o votand motiunea de cenzura.

Pentru puritanii naivi, caderea guvernului condus de MRU a fost o dovada ca acesta nu a facut compromisuri rusinoase pentru a ramane la guvernare. Pentru mine este dovada ca MRU nu a inteles cat de important este sa construiesti si sa consolidezi o majoritate parlamentara.

Un alt moment important a fost Referendumul pentru demiterea Presedintelui Basescu, atunci cand MRU a fost mai degraba discret, desi ar fi putut sa-si puna la bataie capacitatile oratorice, daca le are. Din nou, naivii au considerat ca aceasta discretie este pusa in slujba unei viitoare candidaturi la Presedintia Romaniei, sansele sale fiind crescute tocmai de o anumita distantare fata de Zeus.

Insa atunci cand MRU si-a cumparat partid, pentru mine a devenit clar ca este prizonierul clasei politice romanesti si nu reformatorul ei. Asteptata cu speranta, Forta Civica – partidul lui MRU, s-a dovedit a fi un vehicul politic construit din traseisti si mediocritati extrase din mocirla politichiei noastre. In locul vicepresedintilor traseisti – Bazac, Semcu, Liga, Saniuta as fi asteptat doar doi vicepresedinti proaspeti, eventual unul care sa reprezinte cu notorietate intelectualitatea de dreapta, iar celalalt sa reprezinte cu onoare afaceristii romani. Mai mult, proprietarul Fortei Civice, un oarecare Iurascu, a devenit prim-vicepresedinte fara sa insemne nimic pentru electoratul de dreapta.

Dupa acest episod, am fost convins ca reforma lui MRU a murit la nastere. “Moasele” care l-au asistat la nasterea Fortei Civice, au avut grija ca acest partid sa se nasca mort.

Epilogul acestei povesti despre marele reformator al clasei politice ne dezvaluie cat de jos a ajuns MRU. Dupa ce a anuntat ca va candida eroic in Iasi, judetul controlat autoritar de USL prin tripleta Fenechiu-Nechita-Adomnitei, MRU s-a razgandit putin, dar a ramas eroic si si-a mutat candidatura la Bucuresti. A sfarsit insa prin a se ascunde intr-un colegiu din judetul Arad, acolo unde masinaria politica a primarului Ghita Falca ii asigura lui MRU locul in Parlament.

Anuntat drept locomotiva a noii aliante anti-USL, Mihai Razvan Ungureanu a fugit de pe campul de lupta si s-a urcat in blindatul lui Falca, care-l va trece victorios dincolo de liniile frontului. Creatorii lui si-au adus aminte ca e general (oops!) si nu poate sta in transeele campaniei electorale ca orice infanterist.

PDL ramane astfel fara lideri pe campul de lupta, in conditiile in care MRU candideaza la Arad, in unul dintre colegiile deja castigate pe voturile lui Falca, Blaga se face senator la Timisoara, pe voturile fostului presedinte CJ Timis, Udrea intra in Parlament pe voturile lui Pinalti etc. Fara locomotivele electorale, Alianta Romania Dreapta are sanse foarte mici sa depaseasca 25% in 9 Decembrie.

Lasitatile lui Mihai Razvan Ungureanu din aceasta toamna ni-l dezvaluie ca un om prea slab pentru a deveni locomotiva a dreptei si prea dependent de actualul sistem politic pentru a deveni reformatorul acestuia.

In aceste conditii, sansele lui de a deveni Presedintele romanilor sunt destul de mici. Insa raman destul de mari sansele lui de a deveni Presedintele lui Basescu si al sistemului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.