Republica de la Caracal

Din nou voi vorbi despre populism, dar de data asta ceva mai concret, aducand in discutie recent esuata privatizare a Oltchim.

La ora la care scriu aceasta opinie pe blogul meu, Dan Diaconescu inca se cauta prin buzunare ca sa stranga cele 45 milioane de euro, pe care trebuie sa-i plateasca pentru actiunile Oltchim.

Tot spectacolul ridicol al acestei privatizari ratate are o singura cauza: populismul celor care trebuiau sa privatizeze Oltchim. Pentru ca despre populismul lui Dan Diaconescu vom vorbi mai tarziu, as dori sa analizez atitudinea Guvernului, cel care trebuia sa asigure aplicarea stricta a legilor, dar si a regulilor ce ar fi trebuit sa determine alegerea sau nu a unui castigator.

Din pacate Guvernul Ponta a dat respectul pe voturi. Amenintat cu un scandal public de catre cel mai popular circar politic, Ponta a ales sa joace in cheia populismului: transmisiuni in direct de la licitatie, derogari de la termenele legale sau stabilite prin caietul de sarcini, atitudine extrem de prietenoasa a sefului OPSPI. Toate astea din teama de a nu iesi scandal; un scandal care sa le aduca pierderi grele in voturi; nici urma de preocupare pentru aplicarea stricta a legilor si regulilor unei proceduri decente de privatizare.

Tot ce s-a intamplat este un spectacol de populism, incompetenta si ilegalitati din partea Guvernului, incepind de la admiterea in licitatie, ca ofertant, a unui cetatean fara bonitate (cu datorii la fisc, cu firmele in insolventa, inculpat in dosare de evaziune fiscala si spalare de bani, fara experienta in domeniu) si terminand cu anuntul potrivit caruia ofertantul isi va primi inapoi banii dati pe actiuni, sub forma unui imprumut de stat, ca sa poata sa reporneasca Oltchim-ul.

Iar toate acestea au un singur scop: sa protejeze USL de eventualele pierderi electorale, ce ar putea fi aduse de un scandal facut de geniul de la Caracal, Dan Diaconescu.

Cat despre opozitie, marii lideri ai dreptei romanesti au ramas hipnotizati si muti in fata televizoarelor, tot din populism si tot de frica; sa nu faca vreo miscare gresita ce i-ar putea lasa si pe ei fara cele cateva procente pe care le mai au azi. Si ei dau respectul pentru cateva voturi.

In Romania de azi, se pare ca nimeni nu mai are curajul sa le spuna ca sunt prosti sau nebuni acelor concetateni care sunt gata sa-l voteze pe Dan Diaconescu Presedinte-Salvator al Romaniei.

Politicienii romani se tem sa-i pronunte numele in public, ca nu cumva sa ajunga in gura lui spurcata. Asta in timp ce caruta cu prosti se tot umple cu alegatorii OTV, ce se pregatesc sa ne ofere cat mai curand, prin votul lor, o noua republica: Republica de la Caracal.

Populismul nesimtit al lui Diaconescu, dublat de frica politicienilor de a se lupta inteligent cu acesta, gaseste Romania in cea mai nefericita situatie: aceea in care un procent semnificativ dintre alegatori sunt suficient de idioti cat sa ne procopseasca cu un mare partid ultra-populist, care va deveni a doua forta politica in viitorul Parlament. Dan Diaconescu isi va rasturna caruta cu prosti nu la Caracal, ci in Parlamentul Romaniei. Si vor fi si prosti si multi.

Sa-l ignori sau sa te temi de Dan Diaconescu este la fel de pagubos pentru Romania. Pentru ca Dan Diaconsecu nu va ramane un proiect politic izolat, care-si va lua alegatorii OTV si se va retrage la Caracal, intr-un falangster hidos. El si alegatorii sai, vor transforma Romania in “Republica Caracal”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.