Prosti dar cinstiti!

Coruptia este o problema serioasa a Romaniei. Insa politicienii corupti nu sunt treaba mea, alegatorul. Eu caut politicieni destepti, cu viziune si puternici; daca sunt corupti sau nu, nu e treaba mea ci a politiei, a procurorilor si a judecatorilor.

Coruptia politicienilor este doar o tema falsa, buna  in campania electorala. Si se pare ca electoratul o si trateaza ca atare, atata timp cat au si votat primari care erau arestati preventiv. Coruptia este folosita ca o tema electorala pentru a manipula votul, pentru a-l deturna de la rolul lui principal: votul popular trebuie sa valideze competenta si consistenta ideologica a unui politician.

Atunci cand competenta politicienilor este un criteriu prea greu de atins si cand consistenta ideologica a partidelor este prea slaba, politicienii inventeaza teme false, tocmai pentru a se supune unor evaluari mai usoare.

Astfel de teme false sunt fie viata personala a politicienilor, fie viata personala a membrilor familiilor lor, fie averea prea mare, fie orientarile lor sexuale sau religioase. Ar fi culmea sa mi se ceara sa votez un idiot doar pentru ca este un sot fidel, are o familie minunata, e crestin ortodox si heterosexual practicant, eventual de ziua a saptea.

Eu cu cine votez?

Dar revenind la coruptie, ca tema electorala, ea este folosita mai ales de partidele din opozitie pentru a discredita adversarii aflati la putere, atunci cand rezultatele guvernarii nu sunt atat de usor criticabile. Sau atunci cand partidele nu au competenta necesara pentru a critica rezultatele unei guvernari sau pentru a propune o alternativa coerenta.

E mult mai simplu sa urli la adversar ca e corupt, ca are o avere nejustificata, ca familia sa petrece vacante prea scumpe, decat sa critici temeinic actul de guvernare si programul sau politic.

Eu nu mai sunt interesat de aceste dezbateri privind coruptia politicienilor, pentru ca nu e un criteriu important pentru mine. E prea plin Parlamentul si Guvernul de idioti care sunt curati ca lacrima. Acestia nu sunt corupti doar pentru de sunt atat idioti, ca nu se leaga nici o afacere de ei… Am avut de multe ori ocazia sa stau de vorba cu unii dintre ei si mi se plangeau ca “nu prea reusesc sa fure si ei”, ci ca doar “sefii” fura. Rosi de invidie si prea idioti ca sa si-o ascunda, toti acesti politicieni nu se mandreau ca sunt incoruptibili, ci se jeleau ca pe ei nu-i corupe nimeni.

Singurele criterii de evaluare ale celor care ne cer votul ar trebui sa fie:  coerenta propunerilor si programelor politice pe care promit ca le vor sustine; compatibilitatea acestor programe si propuneri cu optiunilor noastre ideologice; forta lor de a convinge si de a construi majoritati care sa le sustina proiectele.

Adica ar trebui sa votam baieti destepti si puternici, nu niste papagali care se lauda ca sunt saraci si cinstiti.

Iar daca intre timp, politicianul destept si puternic pe care l-am votat e bagat la inchisoare pentru coruptie, sa fie sanatos… Va lasa locul pentru un altul, care sa fie la fel: destept si puternic.

Treaba noastra e sa-i votam pe aia destepti, iar treaba procurorilor e sa-i bage la puscarie pe aia corupti. Si nu invers!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.